Το σχολείο μας συμμετείχε στην Πανελλήνια Δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης» που διοργανώθηκε  από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών &Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ).

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Μαθηματικών έγινε περιγραφή αναλυτικά της διαδικασίας με την οποία ο Ερατοσθένης κατάφερε να υπολογίσει την ακτίνα και κατ’ επέκταση την περιφέρεια της Γης, βασιζόμενος σε παρατηρήσεις της σκιάς κατά τη μέρα της ισημερίας. Οι μαθητές, με καθοδήγηση, ανέλυσαν και απέδειξαν το μαθηματικό υπόβαθρο της μεθόδου, πριν από τις μετρήσεις. 

Επίσης, στο Εργαστήριο και κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής προετοιμάστηκαν περαιτέρω για τη διεξαγωγή του πειράματος. Υπολογίστηκε η ακριβής ώρα του πειράματος και μετρήθηκε η απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού και ψηφιακών εργαλείων. Ακόμα, έγινε προβολή βίντεο σχετικού με την ιστορία του πειράματος. 

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε τη μέρα της εαρινής ισημερίας από 10 μαθητές της Β’ τάξης, οι οποίοι συνεργάστηκαν χωρισμένοι σε 3 ομάδες. Μέτρησαν και έστησαν κάθετα στο έδαφος αντικείμενα της επιλογής τους στην αυλή του σχολείου. Όταν ο ήλιος έφτασε στο μέγιστο ύψος της τροχιάς του, οι σκιές έγιναν ελάχιστες και οι μαθητές μέτρησαν το μήκος της σκιάς των αντικειμένων τους. Στη συνέχεια, παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στις τάξεις τους. Με τη βοήθεια των υπολοίπων μαθητών και βασιζόμενοι στις θεωρητικές τους γνώσεις χρησιμοποιώντας απλές μαθηματικές έννοιες υπολόγισαν το γεωγραφικό πλάτος της αυλής του σχολείου, καθώς την ημέρα της ισημερίας αυτό ταυτίζεται με τη γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του ήλιου με αντικείμενα κάθετα στο έδαφος. Γνωρίζοντας την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό και έχοντας υπολογίσει το γεωγραφικό πλάτος, προχώρησαν σε υπολογισμούς και κατάφεραν να εκτιμήσουν την ακτίνα της Γης με εντυπωσιακή ακρίβεια, γεγονός που ενίσχυσε τον ενθουσιασμό και τη μαθησιακή εμπειρία όλων.

Η ιδέα που υλοποιήθηκε είναι εξαιρετικά ευφυής και οφείλεται στον Ερατοσθένη, ο οποίος κατάφερε το 240 π.Χ. με τη χρήση απλών γεωμετρικών μεθόδων να υπολογίσει το μήκος της ακτίνας της Γης με εξαιρετική ακρίβεια.

 Οι μαθητές προετοιμάστηκαν και καθοδηγήθηκαν από την καθηγήτρια Μαθηματικών Μελετία Αλεβυζάκη και από τον καθηγητή Πληροφορικής Αντώνιο Σμαρδά.

Από admin