Μαθητές/τριες που συμμετέχουν στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονούνται την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο μας (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Αυτός ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας!” και τα Πολιτιστικά “εφήβων πράξις” και “κάμερα, εικόνα, μολύβι, χαρτί”) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη από τις 28 έως τις 31/3/2025 με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών που υλοποιούν τα Προγράμματα, Ζαχαρία Αγγουράκη, Γεωργίας Νικολαΐδου και Ματίνας Μεϊδάνη, αντίστοιχα. Επίσης, η κα Μαριέλλη Παπαδοκωστάκη ήταν συνοδός στην επίσκεψη.

Στις 28/3 μεταβήκαμε στο Ζωγράφειο Λύκειο, ένα από τα τρία ελληνικά σχολεία της Πόλης, για την παρακολούθηση του Μαθητικού Περιβαλλοντικού Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη-Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», στο οποίο έχει ενταχθεί το σχολείο μας και συμμετείχε με ανάρτηση-πόστερ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας μεταβήκαμε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι  για την Ακολουθία των Χαιρετισμών, στην οποία χοροστάτησε ο Παναγιότατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατόπιν, περπατήσαμε στην ιστορική συνοικία και θαυμάσαμε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, που δεσπόζει επιβλητικά στην περιοχή και είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του ελληνισμού.

Την επόμενη ημέρα την αφιερώσαμε σε επίσκεψη-ξενάγηση σε ιστορικά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά, στη Μονή της Χώρας, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που ωστόσο σήμερα είναι τζαμί, γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με ψηφιδωτό διάκοσμο και τοιχογραφίες της βυζαντινής τέχνης που κοσμούν τους νάρθηκες του ναού.

Ακολούθησε η ξενάγηση στην Αγία Σοφία, επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που σήμερα λειτουργεί ως τζαμί και είναι επισκέψιμος ως Μουσείο μόνο ο γυναικωνίτης. Νιώσαμε δέος στον ιερό αυτόν χώρο θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική τού Μνημείου, τον διάκοσμο από τα ψηφιδωτά -όσα δεν είχαν καλυφθεί- την ορθομαρμάρωση των τοίχων και τους μαρμάρινους κίονες από λευκό και πράσινο μάρμαρο, αλλά και λύπη για την απαγόρευση της επίσκεψης σε μη μουσουλμάνους στον ισόγειο χώρο του Μνημείου.

Απέναντι από την Αγία Σοφία δεσπόζει το Μπλε Τζαμί, ωστόσο ήταν αδύνατο να μπούμε στο εσωτερικό του, καθώς οι ουρές των μουσουλμάνων προσκυνητών για το Ραμαζάνι ήταν πολύ μεγάλες. Περπατήσαμε στον βυζαντινό Ιππόδρομο, εκεί που έγινε η Στάση του Νίκα, και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μεγάλο Παζάρι με τα 4.000 καταστήματα για βόλτα και αναμνηστικά δώρα.

Την Κυριακή 30/3 επισκεφτήκαμε τα Πριγκιποννήσια. Διασχίσαμε με το λεωφορείο τη Γέφυρα του Βοσπόρου και περάσαμε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Εντυπωσιαστήκαμε από τη σύγχρονη πλευρά της Πόλης με τους ουρανοξύστες και τα πολυτελή κτήρια. Από την προκυμαία του Bostanci με φέρι μποτ πλεύσαμε στη θάλασσα του Μαρμαρά, είδαμε τα νησιά Πρώτη και Αντιγόνη και αποβιβαστήκαμε στη Χάλκη. Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην ιστορική Σχολή, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Κατόπιν πήγαμε στην Πρίγκηπο, περπατήσαμε στο κέντρο του νησιού, θαυμάσαμε τα αρχοντικά των Ελλήνων και επιστρέψαμε με το φέρι μποτ στην Κωνσταντινούπολη. Περιηγηθήκαμε στη συνοικία του Γαλατά με τον ομώνυμο Πύργο, κόσμημα της πόλης.

Τη Δευτέρα 31/3 επισκεφτήκαμε δυο ιστορικές εκκλησίες της Πόλης που λειτουργούν έως σήμερα, τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής τού Μπαλουκλί, γνωστό ως η Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, και την Παναγία των Βλαχερνών, όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος.

Στη συνέχεια, περάσαμε τη διάσημη Γέφυρα του Γαλατά και περιηγηθήκαμε στην περιοχή γύρω από το Αιγυπτιακό Παζάρι.

Αναχωρήσαμε αργά το απόγευμα γεμάτοι γνώσεις, εικόνες και ομορφιές από την επίσκεψή μας στην “Πόλη των πόλεων”.

Από admin