Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 το σχολείο μας συμμετείχε στην πανελλήνια δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης» που διοργανώθηκε  από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ).

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε κατά την 5η διδακτική ώρα από μαθητές του τμήματος  Γ5, οι οποίοι εργάστηκαν χωρισμένοι σε ομάδες. Οι μαθητές προετοιμάστηκαν για το πείραμα υπολογίζοντας την ακριβή ώρα του πειράματος και βρίσκοντας την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό χρησιμοποιώντας κατάλληλα λογισμικά. Την ημέρα του πειράματος μέτρησαν και έστησαν  αντικείμενα της επιλογής τους στην αυλή του σχολείου. Όταν ο ήλιος έφτασε στο μέγιστο ύψος της τροχιάς του, τότε οι σκιές έγιναν ελάχιστες και οι μαθητές μέτρησαν το μήκος της σκιάς των αντικειμένων τους. Με τις δύο μετρήσεις και χρησιμοποιώντας απλές μαθηματικές έννοιες υπολόγισαν το γεωγραφικό πλάτος της αυλής του σχολείου, καθώς την ημέρα της ισημερίας αυτό ταυτίζεται με τη γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του ήλιου με αντικείμενα κάθετα στο έδαφος. Στην πραγματικότητα η Ισημερία ήταν την προηγουμένη του πειράματος αλλά λόγω δυσμενών συνθηκών δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί τότε το πείραμα. Oι μαθητές, όμως, προσάρμοσαν κατάλληλα τη γωνία που βρήκαν.

Γνωρίζοντας την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό και έχοντας υπολογίσει το γεωγραφικό πλάτος, υπολόγισαν με μεγάλη ακρίβεια την ακτίνα της Γης. Ήταν μία διαθεματική δραστηριότητα στην οποία οι μαθητές συνδύασαν γνώσεις από τα μαθήματα των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής. Η ιδέα είναι εξαιρετικά ευφυής και οφείλεται στον Ερατοσθένη, ο οποίος κατάφερε το 240 π.Χ. με τη χρήση απλών γεωμετρικών μεθόδων να υπολογίσει το μήκος της ακτίνας της Γης με εξαιρετική ακρίβεια.

Το πείραμα του Ερατοσθένη το 2002 συγκαταλέχθηκε στα 10 ωραιότερα πειράματα Φυσικής όλων των εποχών σύμφωνα με τους αναγνώστες του περιοδικού Physics World του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.

Οι μαθητές προετοιμάστηκαν και καθοδηγήθηκαν από τις καθηγήτριες του σχολείου μας κ. Αναστασία Πηλίτση και κ. Μελετία Αλεβυζάκη. Επίσης, η προσπάθεια υποστηρίχθηκε τεχνικά από τον κ. Αντώνιο Σμαρδά.

Από admin